Rubiá aposta pola recuperación do porco celta e a “pita de Mos”
- O programa de recuperación de razas autóctonas promovido polo Inorde funciona con éxito na comarca de Valdeorras, según o xerente e os técnicos do Instituto de Desenvolvemento Económico
O xerente do Inorde, José Manuel Rodríguez, e o técnico do Centro Agrogandeiro do citado Instituto Servando Álvarez manifestaron, nunha reciente visita á comarca, que o proxecto de recuperación de porco celta en Valdeorras implantouse con éxito.
Recordaron que o programa para a recuperación desta raza autóctona iniciouse en Éntoma (O Barco) hai catro anos e que, agora, xa se está a levar noutras localidades da comarca de Valdeorras como Rubiá , localidade onde se cría o porco celta pero onde tamén se introduciu a recuperación de “pita de Mós”, que leva a cabo tamén o Inorde. “O proxecto de recuperación vai moi ben en Rubiá, e Valdeorras e tamén se desenvolve en zonas veciñas como Viana, entre outras moitas localidades da provincia ourensá” valorou José Manuel Rodríguez.
Ambos puxeron de manifestó as actividades que o Inorde desenvolveu na comarca ó longo deste ano e que consistiron en análisis de mostra de terras en Valdeorras e tres cursos de formación, un deles de poda e inxerto de castiñeiro , que “tiveron moi boa aceptación, de feito houbo xente que quedou fora debido á demanda”. Neste momento, outra actividade formativa que ten en carteira, e que ten previsto abordar, é sobre a poda e inxerto de viñedos, tendo en conta a demanda que rexistrou dito contido.
Servando Álvarez dixo que o Inorde fai moitos análisis de terra en Valdeorras e valorou que esta comarca non son ten viño e castaña, senón que “ten un potencial hortícola importante e hai que apostar por promover os mercados locais de proximidade”.