Primeiro Club de Cata de Aceite de Oliva en Galicia
- Naceu en Ourense
- A asemblea constitutiva desenvolveuse nos salóns do restaurante Coto da capital das Burgas
- Participaron diferentes representantes do mundo empresarial, científico e das distintas administracións
- O Club de Cata de Aceite de Oliva Alma Meiga será presidido polo alcalde de Castrelo de Miño, Avelino Pazos
- A súa finalidade é a de poñer en valor a calidade dos zumes autóctonos e potenciar a súa produción que axude a revalorizar o rural galego
O Club de Cata de Aceite de Oliva Alma Meiga constituíse en Ourense como o primeiro club destas características en Galicia. Así o resolveron 30 membros participantes nunha asemblea fundacional coa finalidade de promover actividades de desenvolvemento e promoción das oliveiras galegas e do seu zume en Ourense e Galicia.
No acto, no que se elixiu a Avelino Pazos, alcalde de Castrelo de Miño, como presidente do club de cata, participaron o presidente da Asociación de Produtores de Aceite de Oliva de Galicia, José Antonio García, o prestixioso oleólogo, Ramón Pulgar, a investigadora do CSIC Carmen Martínez, produtores e comercializadores de aceite de toda Galicia, membros doutros consellos reguladores DO, así como representantes das administracións locais e autonómica.
Trala asemblea, desenvolveuse unha primeira cata de aceites galegos, onde se puxo de manifesto unha vez máis a calidade dos mesmos e as súas condicións de poder competir cos mellores óleos do mundo.
Lembrouse a necesidade da recuperación do oliveira autóctona, para poñer en valor a oliva galega, e así ,poder axudar a revalorizar o rural galego, con un valor engadido que pode abrir un abano de maiores posibilidades de fixar poboación e ofrecer calidade de vida a quen traballa a terra.
Os presentes asinaron un manifesto de apoio á plataforma <<O aove é A>> en defensa do aceite de Oliva Virxe Extra, como elemento vertebrador da Dieta Mediterránea, declarada “Patrimonio Inmaterial da Humanidade” pola UNESCO, e encontra da etiquetaxe de alimentos <<Nutri-Score>> que o asimila a outras graxas vexetais.
O acto rematou cunha maridaxe de aceite e queixos artesáns da Cooperativa Campo Capela de Pontedeume.
A oliveira en Galicia
A pesar de que apenas existe investigación ao respecto, Galicia foi noutro tempo terra de oliveiras. Tamén hai evidencias de elaboracións olivícolas como pon de manifesto o historiador Lourenzo Fernández que recompuxo as pezas do pasado dos oliveirais galegos para dar con algunhas das claves para que este cultivo pervivise.
Hai pouco máis duns cinco anos, o cultivo de oliveiras e a produción de aceite en Galicia comezou a estar de actualidade, en parte polo novo que resulta a produción de aceite, un cultivo mediterráneo, nestas latitudes. Con todo, a pesar das limitacións dada a escasa documentación e investigación que existe, Galicia conta con vestixios que dan boa conta de que as oliveiras e a produción de aceite foron outrora un cultivo destas terras. Así o pon de manifesto o historiador da USC Lourenzo Fernández.
“Non hai investigación histórica, nin bibliografía específica que abordase a presenza de oliveiras en Galicia, é un tema descoñecido e pouco explorado. O que sabemos é pouco e fragmentario”, explica Lourenzo referindo o punto de partida á hora de profundar sobre as oliveiras en Galicia.
Con todo, algunhas das publicacións recentes dan conta desde distintas prismas das oliveiras en Galicia. Así, o traballo fotográfico de Xurxo Lobato mostra algúns das oliveiras centenarias como os do Pazo de Santa Cruz Rivadulla, exemplares antigos ligados ás clase altas e aos pazos galegos. Por outra banda, desde un punto de vista arqueolóxico e etnográfico o traballo de Estanislao Fernández da Cigoña e Xoán Martínez de Tamuxe, dan mostra da elaboración de aceite en Galicia, coa recompilación de antigos lagares ou muíños de aceite.
Un dos puntos de partida para ratificar a presenza de oliveiras en Galicia é a toponimia. O reconto realizado polo historiador deixa uns 70 topónimos relacionados co mundo olivícola tales como a oliveira (44), oliveirais (12), aceite (10), oliveiral (3) e un topónimo de belotas, outro dos nomes para referirse ás olivas.